02/06/2017

5 x VINKKI PAREMPIIN RUOKAKUVIIN


Osallistuin viime viikolla Santa Marian järjestämään mielenkiintoiseen bloggaajatapahtumaan, jossa sukellettiin onnistuneiden ruokakuvien saloihin. Vaikka olen oman päivätyöni puitteissa päässyt onnekkaasti tekemään lukuisia protason ruokakuvauksia, on silti aina yhtä mielenkiintoista päästä seuraamaan ammattivalokuvaajan työskentelyä. Oman alansa rautaisen ammattilaisen työskentelytavasta voi ottaa oppia ja inspiraatioita ja juuri sillä tavoin olen itsekin saanut monia kullanarvoisia vinkkejä omaan tekemiseeni. Yhteistyö on voimaa - sanotaan - ja tämänkertaisessa postauksessa onkin ajatuksena laittaa hyvä kiertämään ja valottaa muutamia käytännön vinkkejä, joilla omista ruokakuvista saa vielä astetta parempia!

Santa Marian tapahtumassa ruokakuvausmentorinamme toimi valokuvaaja ja tapahtumapaikkana toimineen Studio Fotonokan pääomistaja  Kristiina Hemminki ja herkullisten annosten valmistuksesta vastasi tv-kokki ja uunituoreen Alexin keittiössä -kirjan julkaissut Alex Nurmi. Tilaisuuden aluksi nautimme ihanista aasialaisista herkuista ja sen jälkeen päästiin tositoimiin eli seuraamaan, miten ammattilaiset ruokakuvauksissa työskentelevät ja miten upeat annoskuvat rakennetaan. Alex vastasi annosten valmistuksesta ja Kristiina valokuvauksesta ja lopuksi kaikilla oli vielä mahdollisuus rakentaa oma annoksensa kuvattavaksi.



Alexin valmistellessa annoksia Kristiina jakoi meille parhaat vinkkinsä ruokakuvien ottamiseen. On muutama asia, jotka on hyvä ottaa huomioon, jotta kauniisti kootuista annoksista saa kaiken irti. Ruoka on melko haastava kuvattava ylipäänsä, mutta näillä viidellä vinkillä se täydellinen (ruoka)kuva on askeleen lähempänä:

1. Valo. Valon tulisi tulla annoksen sivusta tai takaa, sillä silloin se korostaa ruoan muotoja ja tekstuureja. Samalla annoksen kolmiulotteisuus korostuu. Kaunein valo ruoan kuvaamiseen on pehmeä luonnonvalo ja on tärkeä kiinnittää huomiota siihen, että kuvaan osuu vain yhdensävyistä valoa. Kun ruokaa kuvataan päivänvalossa, tulee kaikki muut valonlähteet sammuttaa ja säätää kameran valkotasapainoasetus mahdollisimman neutraaliksi.

2. Sommittelu. Kuva kannattaa aina sommitella ennen annoksen tekemistä, jotta annos saadaan vangittua mahdollisimman tuoreen ja herkullisen näköisenä. 

3. Kuvauspaikka. Kuvauspaikka on ideaaleinta rakentaa noin metrin tai parin päähän ikkunasta. Ikkunasta tulevaa valoa voi taittaa valoverhojen avulla ja valon kontrastia voi vähentää asettamalla valkoisen pahvin ikkunaa vastapäätä heijastamaan valoa kuvan varjoihin.  Kun luonnonvaloa ei ole, voidaan ruokakuvauksen apuna käyttää valoteholtaan hyvää lukulamppua heijastamalla lampun valo valkoisesta seinästä epäsuorasti annokseen.

4. Jalusta. Jalustan avulla kuvista saadaan teräviä vallitsevaa valoa käytettäessä ja lisäksi jalustan käyttö vapauttaa kädet sommittelemaan ja keskittymään ruoan viimeistelemiseen.

5. Rekvisiitta. Astiat, rosoiset puupinnat, elävät kasvit, leivinpaperi...ruokakuviin saa mielenkiintoa ja erilaisia tunnelmia helposti rekvisiittaa muuntelemalla.


 Toivottavasti näistä vinkeistä on teille iloa - itse ainakin sain ihan uutta intoa ruokakuvaukseen ja valokuvaukseen ylipäänsä. Lämmin kiitos vielä Santa Marialle, oli kyllä supermielenkiintoinen ja hyödyllinen iltapäivä! 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig