07/09/2017

SYNTISEN HYVÄ OMENAPIIRAKKA


Paras omppuaika on nyt käsillä ja tuo raikas hedelmä taipuu moneen: mehuksi, hilloksi, smoothien sekaan, uuniomenoiksi, piirakan täytteeksi...ja vaikka mihin muuhun! Itse olen aina rakastanut hieman kirpoita, kauniin vihreitä Granny Smith -lajikkeen omenoita ja kotimaisista puutarhalajikkeista suosikkini on sopivan makea Valkeakuulas, joita meillä kasvoi omakotitalomme pihalla lapsuudenkodissani. Mielestäni perinteinen omenapiirakka kuuluu vahvasti syksyyn samalla lailla kuin pullapohjaan leivottu mustikkapiirakka loppukesään. Leivon makeita herkkuja kotona nykyisin aika harvoin, koska olen enemmän suolaisen kuin makean ystävä, mutta välillä on kiva hyggeillä ja pyöräyttää jotain hyvää ja ei-niin-terveellistä nautittavaa. 


Erilaiset piirakat ovat luottotarjottaviani, kun meille tulee vieraita ja siitä lähti inspiraatio tähänkin omppuversioon. Suolaiset piirakat olen viimeisen vuoden aikana leivonut gluteenittomaan kaurapohjaan, kuten tässä Quiche Lorrainessa, mutta tähän piirakkapohjaan käytin kaurajauhojen lisäksi luomuvehnäjauhoja. Maidon korvasin kauramaidolla, mutta sen tilalla voi tietysti käyttää myös soija- tai mantelimaitoa. Itse lisään valkoista sokeria leipomuksiini todella harvoin, mutta tämän piirakkapohjan kohdalla tein poikkeuksen. Olen kuitenkin vähentänyt sokerin määrää tästä reseptistä, jota mukaillen valmistin tämän oman versioni.

SYNTISEN HYVÄ OMENAPIIRAKKA

8 hengelle

Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
2 dl Myllärin luomuvehnäjauhoja
1 dl Myllärin gluteenitonta kaurajauhoa
1 kananmuna
0,75 dl kauramaitoa
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
5 keskikokoista omenaa
kanelia

***

Aloita pohjan valmistaminen sulattamalla voi kattilassa. Lisää sekaan sokeri ja sen jälkeen luomuvehnäjauhot sekä kaurajauhot maltillisesti sekoitellen, jotta taikinaan ei jää jauhopaakkuja. Lisää  kulhoon kanamuna, kauramaito ja leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Ota tässä vaiheessa sivuun noin pienen kahvikupillisen verran taikinaa, joka annostellaan lopuksi piirakan päälle ennen uuniin menoa.

Annostele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi ja asettele ne taikinapohjan päälle. Ripottele lohkojen päälle kanelia ja annostele kahvikuppiin erotettu taikinamassalopuksi lusikalla piirakan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan. Nauti valmis omenapiirakka vaniljajäätelön tai Oatlyn kaurapohjaisen vaniljakastikkeen kera!


SHARE:

2 kommenttia

  1. Omppupiirakka kuuluu kyllä syksyyn <3 Mä en oo vielä ehtinyt leipomaan, mutta pitää kyllä vielä tän kuun aikana. Ihania kuvia oot ottanut sun piirakasta!

    ♥: Linda/Revontulipalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linda ihanasta kommentista! <3 Omppupiirakka on kyllä niin syksyjuttu :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig